Blasius Bassguitars

Ik heb een aantal jaar geleden in Hongarije gewoond en ben zo doende in contact gekomen met Blasius bassguitars dat geleid wordt door Balazs Mihaly. Balazs is al zo’n 20 jaar basbouwer en heeft de laatste jaren een grote naam opgebouwd in Hongarije.
De belangrijke endorser Berci Temesi heeft hiertoe een belangrijke rol gespeeld. Hij is musicdirector van diverse muziek tv programma’s in Hongarije waaronder Megastars (‘The Voice of Hongarije’ ).
Berci speelt niet alleen geweldig, hij is ook nog eens een hele prettige persoonlijkheid en heeft daardoor voor veel publiciteit gezorgd voor Blasius. Ik ben bevriend geraakt met zowel Balazs als Berci en vind het een leuke uitdaging Blasius in Nederland te introduceren.
Mijn rol voor Blasius is het contact leggen tussen Nederlandse geïnteresseerden en Blasius. Ik ben dus geen dealer of verkoper van de bassen. Wel kun je een aantal bassen bij me komen uit testen. Het is de bedoeling dat in het komende jaar het aantal bassen dat bij mij getest kan worden wordt uitgebreid.

De bassen

Als ik een Blasius bas moet omschrijven zou ik willen beginnen met de omschrijving ‘High End’. De bassen worden volledig met de hand gemaakt. Balazs en zijn team zijn tussen de 1 en 2 maanden bezig met 1 bas!! In een Blasius bas worden meestal verschillende houtsoorten verwerkt zoals b.v. essen, walnoot, amarant, maple, padouk, wengé etc. Het idee achter deze multilayering is dat door gebruik te maken van de combinatie van houtsoorten de resonantie van de bas wordt geoptimaliseerd. Leuk om te vertellen is dat Balazs voor bepaald hout zelf het bos ingaat wanneer de boswachter een bepaald stuk bos heeft vrijgegeven voor houtkap. Hij loopt dan, zo vertelde hij me van boom tot boom al kloppend door het bos totdat hij de boom met de juiste ‘klank’ heeft gevonden.

Er zijn 3 type Balsius basgitaren te bestellen. De Kata, Bali en Old Stone.
De Kata heeft een zeer exclusieve vorm en wordt zeer goed verkocht in Hongarije. De Bali heeft een ietwat meer klassieke vorm en de Old Stone heeft de typische vorm van een Jazz bass. Alle bassen zijn 4, 5 of 6 snarig te bestellen.

Klank

Klank omschrijven vind ik altijd erg lastig maar ik zou de ‘Blasius sound’ het beste kunnen omschrijven als die van een moderne Jazz bass. Dat gezegd hebbende, heb ik ook Blasius bassen in mijn handen gehad met een enkele humbucker p.u en die gingen meteen richting Musicman….

Klant is Koning

Als je een bas bij Blasius wilt bestellen kun je zelf heel veel bepalen. Samen met Balazs stel je je eigen bas samen. Als je zelf ideeën en voorkeuren hebt voor hout, pick-ups, pré- amp, kleur van de brug en stemmechanieken, dan kan dit alles in je bas verwerkt worden.